İlim Ahlak Hareket

Ara
Close this search box.

Batı’ya Göre İnsan Meçhuldür, İslam’a Göre İnsan Mes`uldür

Davet ve Kardeşlik Vakfı Beyoğlu temsilciliğinin haftalık olarak düzenlediği seminerlerine konuk olan Araştırmacı – Yazar Ramazan Kayan, seminerde sorumluluklarımız ve bir hidayet öyküsü olan Moses Mark Bangura isimli papazın Müslüman olma hikâyesini anlattı.

Sorumluluklarımızdan bahseden Kayan, batıya göre insan meçhuldür. İslam’a göre insan mesuldür. Her insanı Allah yeryüzüne halife olma potansiyeli ile göndermiştir. Derdimiz ve davamız, Allah’ın davası olursa Allah yeryüzü ve içindekilerini hizmetimize verir. İnsanın dünyada en önemli 3 sorumluluğu vardır. Birincisi kendisine karşı, ikincisi topluma karşı, üçüncüsü Allah’a karşı olan sorumluluğudur. Sorumluluklarımızı sürdürmede de 3 türlü imtihan vardır. Bir, Zamanın değişmesiyle, şartların değişmesiyle sorumluluklarla yüzleşen insanlardan savrulanlar, kopanlar, terk edenler… iki, şartların zamanının değişmesiyle sorumluluklarına baskılarla karşılaşınca sinenler, korkanlar, kabuğuna çekilenler… üç, zaman değişse de şartlar değişse de seferi ve sorumluluğu dik bir duruşla yılmadan, korkmadan, çekinmeden, savrulmadan sürdürenler.

Siare Lone’de papazken Müslüman olan Moses Mark Bangura ile tanıştıklarını söyledi. Hikâyesiyle ilgili şunları aktardı: “Musa, Hristiyan bir ailede doğmuş gerçek adı Moses Mark Bangura olan biridir. Ailesi onu kilise okuluna göndermiş. Okul başarısını görünce kilise onu rahip yapmak istemiş ve rakip eğitimine almışlar. Rahiplik eğitimi bittikten sonra Nijerya’ya Evangelist eğitimi almaya göndermişler. Evangelist, Hristiyanların en radikal ve en karşı olan mezhebidir. Daha sonra ise ondaki yetenekleri keşfettikleri için Güney Afrika Cumhuriyeti’ne göndermişler. Orada ‘Müslümanlarla nasıl mücadele edilir, Müslümanlar nasıl Hristiyan yapılır’ gibi konularda eğitim almış. Ülkesine geri geldiğinde halkı Hristiyanlaştırma noktasında çalışmaya başlamış. O sırada bir rüya görmüş. Rüyasında Müslümanlığa davet edilmiş. Dedim,’sonra ne oldu?’ O da ‘Önce şeytanın beni dinimden uzaklaştırmak için benimle uğraştığımı düşündüm. Unutmaya çalıştım. Bir değil, iki değil derken periyodik olarak görmeye başladım. Üç ay rüya beni kendi halime bırakmadı. Sonra ‘şu rüyayı bir de cami imamına sorayım’ dedim. Anlattım. İmam bana ‘Sen ne şanslı bir insansın, Allah seni doğrudan İslam’a çağırıyor. Araya hiçbir şey koymadan bunu yapıyor. Hemen Müslüman ol’ dedi. Şimdiye kadar kimse beni İslam’a davet etmek için karşıma çıkmaya cesaret edememişti. Eve gittim ve düşünmeye başladım. Sonra Müslüman olmaya karar verdim. Bir cuma günü Moses Mark olan ismimi Musa yaptım. Cuma günü Müslüman oldum.’ diye anlatınca şaşırdım.” Musa’nın, Müslüman olduktan sonra Hristiyan yaptığı köyü İslam’a davet ettiğini, 37 kişinin Müslüman olduğunu, ardından papazların ve binlerce kişinin Musa’nın gayretleri sayesinde Müslümanlığı seçtiğini vurguladı.

Mesaj Gönder

Daha Fazla İçerik