Davet ve Kardeşlik Vakfı Diyarbakır temsilciliği (AYDER) Cigerxwîn Kültür Merkezinde ”Ümmetin Kanayan Yarası Dün Halepçe Bugün Halep” konulu konferans düzenlendi. Konferans, değerli hocamız Halit MEŞE’nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Etkinlikte, Halepçe ve Halep konulu sinevizyon gösterimi yapıldı.

Davet ve Kardeşlik Vakfı adına Ahmet Yoldaş, yaptığı açılış konuşmasında, Müslümanların yaşadığı coğrafyada yaşanan sıkıntılara işaret ederek, bu durumun birçok nedeninin olduğunu belirtti. Bu nedenlerden en etkili olanının ayrılık ve farklı görüşler olduğunu söyleyerek bunun herkesi parçaladığını, zayıflattığını dile getirdi. Yoldaş, “Bundan dolayı da nice zulümler ve haksızlıklar yaşanmıştır.  Eğer ‘zafer’ istiyorsak, ‘barış’ istiyorsak tek bir yolumuz vardır. O da sevgi ve kardeşliktir, bu bize verilmiş kaybedilmemesi gereken toplumsal bir nimettir” dedi.

Ardından Halepçe katliamının canlı tanığı olan Halepçe’ye kimyasal atıldığı sırada ailesiyle evlerinin Bodrum katına sığınarak kurtulan Artuklu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Doç. Dr. Tarık Awrahim söz aldı Awrahim katliamda binlerce insanın hayatını kaybettiğinin yansıra binlercesinin de kaybolduğunu yurtlarını terk ettiğini sayısal verilerle ve fotoğraflı belgelerle anlattı. Awrahim kimyasal bombayı Irak’a Hollandalı bir iş adamının sattığını ve bunların maalesef hiç değişmediğini, bugün de aynı şeylerin yaşandığını vurguladı.  Halepçe halkının dindar bir halk olduğunu özellikle vurgulayan Awrahim Halepçe’nin birçok kez katliama maruz kaldığını buna rağmen zulme asla boyun eğmediğini belirterek sözü başka bir mazlum Coğrafyadan gelen Halepli akademisyen Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nadir EDELBİ ye bıraktı.

Halepli akademisyen Nadir EDELBİ konuşmasında özelde Halep olmak üzere Suriye’nin tamamında Esed ailesi ve rejim destekçisi İran ve Rusya’nın yaptığı zulümlere katliamlara değindi. Özellikle İran üzerinden bir Sünni düşmanlığının Müslümanlara aşılanmaya çalışıldığını ifade etti. Edelbi Halep şehrinin eski ve yeni durumunu fotoğraflarla paylaştıktan sonra Suriye’deki direnişin başlangıcında muhaliflerin uzlaşma zemini bulamadığını vurguladıktan sonra Müslümanların birlik olmaları halinde bu zulümlerin biteceğini belirtti.

Konuşmalardan sonra tüm katılımcılar ile birlikte İmam Hatip Sabahattin Özdemir hocamız duygu yüklü bir dua okudu. Dua sonrası toplu fotoğraf çekimi yapılarak programa katılan tüm vatandaşlara vakfın aylık yayın organları Davet Mektebi Dergisi, “Ali Haydar BENGİ Bilgi Evi” projesi tanıtım broşürleriyle katılımcılara bilgilendirme yapıldı.