İlim Ahlak Hareket

Ara
Close this search box.

Halepçe Katliamının 26. Yıldönümü Konferansı Ayder`de Yapıldı

Halepçe Katliamı 26. yıl dönümünde AYDER’de düzenlenen konferansla anıldı.

Programa Kur’an- Kerim tilaveti ile başlandı. Ayder Yönetim kurulu başkanı Ahmet Yoldaş; Halepçe’nin ve yapılan katliamın Kürt halkı için büyük önem arz ettiğini ve bundan çıkarılması gereken dersler olduğunu belirterek Halepçe katliamının çok iyi irdelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yapılan sinevizyon gösteriminin ardından sırasıyla HAYDER Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ensari ve Kürdistan bölgesinden Yekgırtu’nun parlamenteri Ömer Koçer konuşmalarını yaptılar.

Mehmet Ensari Halepçe’nin İslam coğrafyasında yaşanan acılara bir model olduğunu, ikiyüzlü batının her zaman bu tür katliamlara seyirci kaldığını belirtti. Halepçe’de yaşanan olayların benzerinin dün Cezayir’de, Bosna Hersek’te yaşandığı bugün de Suriye’de, Mısır’da aynı olayların tekrar ettiğini vurguladı.

Kürdistan bölgesel yönetimi parlamenteri Ömer Koçer’de yaptığı konuşmasında; Halepçe’ye yapılan katliamın sıradan bir katliam olmadığını, bu katliamın insani, İslami ve netevi(millet, halk) boyutunun olduğunu vurguladı. İnsani olarak yapılan katliamın tam bir vahşet olduğunu, Firavun’un bile erkekleri öldürüp, kızları sağ bırakırken, bu saldırıda erkek, kadın çocuk, yaşlı ve hayvanlar dahil o bölgede yaşayan bütün canlıların yok edildiğini belirtti. Olayın İslami boyutunun da önemli olduğunu belirtilen Koçer, Kürdistan bölgesi İslami hareketin lider kadrosunun Halepçe’de yetiştiğini ve Halepçe’nin bir İslami eğitim merkezi durumunda olduğunu belirtti. Halk açısından ise, bu saldırılarda Kürt halkının hedef alınmasının tesadüfi olmadığını, Kürtlerin her zaman için kendi coğrafyasında asimilasyon, ve soykırımlarla karşı karşı kaldığını vurguladı.

Program yapılan plaket verme töreni ve dua ile sona erdi.

Programa Diyarbakır’da bulunan sivil toplum kuruluşları, İhvan-der, Dicle-Fırat Derneği, Toç-Bir Sen, Ensar Vakfı ile Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Galip Ensarioğlu ile Sur Belediyesi başkan adayı Abdurrahman KURT’ta katıldı.

Mesaj Gönder

Daha Fazla İçerik