İlim Ahlak Hareket

Ara
Close this search box.

Ne Zamandır Yemek Yemediğimi Hatırlamıyorum

Esad güçlerinin kuşatması altındaki Yermuk kampında günlerce aç susuz ve bir deri bir kemik kalmış mültecilerle karşılaşmak mümkün.

Suriye’nin başkenti Şam’ın güneyinde Esad güçlerinin ablukası altında yer alan Yermuk mülteci kampında günlerce aç, susuz ve bir deri bir kemikten ibaret görünen insanlarla karşılaşmak sıradan bir hal aldı.

Geçen yıldan beri Esad güçlerinin bombardımanına maruz kalan Yermuk kampında halkın kamp dışına çıkmasına izin verilmiyor. Kampa 6 aydan bu yana da Esed güçlerinin engellemesi yüzünden insani ve tıbbi yardım ulaştırılamıyor.

Yermuk kampında yer alan Suriye Yerel Koordinasyon Komites i(LCC) medya sorumlusu Rami Ebu Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampta günlerce aç susuz ve bir deri bir kemikten ibaret görünen çok sayıda insanla karşılaştığını söyledi.

Yermuk kampında üzerinde giyeceği elbisesi dahi olmayan, günlerce aç susuz ve derisi açlıktan başka bir hal almış birisiyle karşılaştığını ifade eden Ebu Abudullah, “Sokakta üzerinde sadece pantolonu olan, açlıktan bir deri bir kemik kalmış bir adamla karşılaştım. Adama ‘ne zamandan beri yemek yemedin’ diye sordum. Adam bana ‘Vallahi ne zamandan beri yemek yemediğimi bilmiyorum’ cevabını verdi” dedi.

“Açlık nedeniyle adamın vücudu başka bir hale girmişti” diye konuşan Ebu Abdullah, kampta son günlerce bu tür görüntülerle sık sık karşılaştıklarını vurguladı.

Kampta insani dramın her geçen gün daha kötüye gittiğini dile getiren Ebu Abdullah, rejime bağlı basında kampa yardım yapıldığı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve kampta her gün açlık nedeniyle ölenler olduğunu sözlerine ekledi.

Açlıktan ölenlerin sayısı 63′e yükseldi

Bu arada,Suriye İnsan Hakları Örgütü’nden (SNHR) yapılan açıklamada, uzun süredir Esed güçlerinin kuşatması altında bulunan, temel gıda ve tıbbi malzeme girişine izin verilmeyen kampta açlıktan ölenlerin sayısının 63′e ulaştığı belirtildi.

Yerel aktivistler, kampa yeteri kadar insani yardım yapılmaması halinde açlıktan yaşamını yitirenlerin sayısında büyük artış olacağını dile getirdi.

Ramallah’ta gösteri düzenlendi

Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bir grup Filistinli, Suriye’nin başkenti Şam’daki Yermuk mülteci kampında yaşayan Filistinlilerin kurtarılması için gösteri düzenledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas aleyhinde slogan atan göstericiler, “Filistin’in meşru temsilcisi, Yermuk’taki aç insanlar için ne yapıyor” yazılı pankartlar açarak kent merkezindeki Filistin Devlet Başkanlığı Merkez Binası’na ilerlemeye çalıştı. Filistinli grup, Abbas yönetimini kampta yaşayanlara insani yardım sunmamak ve ablukanın delinmesine yönelik çaba göstermemekle suçladı.

Güvenlik güçleri, göstericilerin başkanlık binasına ilerlemesine engel olmak için bina yakınlarındaki El-Menara kavşağına çok sayıda takviye kuvvet yerleştirdi.

Suriye’nin başkenti Şam’daki Yermuk Mülteci Kampı’nda açlıkla mücadele eden Filistinliler için aralıksız yapılan yardım çağrılarının ardından gıda malzemesi taşıyan BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) bağlı ilk konvoy, 18 Ocak Cumartesi kampa ulaşmıştı.

Esed rejiminin abluka uygulayarak gıda ve ilaç girişine izin vermediği Yermuk Mülteci Kampı’nda açlıktan dolayı şu ana kadar 63 mültecinin yaşamını yitirdiği kaydediliyor.

Su, tuz ve baharattan oluşan çorba ikram ediliyor

Suriye’nin başkenti Şam’daki Yermuk Mülteci Kampı’nda yaşayan Filistinliler açlıklarını, pişirdikleri su, tuz ve baharat karışımı çorbayla gidermeye çalışıyor.

Kamptaki bir grup genç, aylardır abluka altındaki Filistinlilerin açlıklarını biraz olsun dindirmek için harekete geçti. Yıkılan binaların kapı ve pencerelerini kullanarak yaktıkları ateşin üzerine büyük yemek kazanları koyan gençler, daha sonra ateşin çevresinde toplanan ve çorbanın pişmesini bekleyen “sabırsız” misafirlere çorba ikram etti.

Gençler, “Yermuklülerin sıkıntılarını biraz olsun hafifletmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını” söyledi.

Kardeşleri ve kendisi için çorba almaya gelen kamp sakini bir çocuk ise “Açlıktan ölüyoruz, bize burada çorba veriyorlar, evde yiyecek bir lokma ekmeğimiz bile yok. Yeşillik alanlardan topladığımız otlarla hatta kaktüs yiyerek ayakta kalmaya çalışıyoruz, kardeşlerim açlıktan ayakta duramaz oldu” diyerek, kamptaki hayat şartlarının zorluğundan yakındı.

Suriye’nin başkenti Şam’daki Yermuk Mülteci Kampı’nda açlıkla mücadele eden Filistinliler için aralıksız yapılan yardım çağrılarının ardından gıda malzemesi taşıyan BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) bağlı ilk konvoy, 18 Ocak Cumartesi kampa ulaşmıştı.

Esed rejiminin abluka uygulayarak gıda ve ilaç girişine izin vermediği Yermuk Mülteci Kampı’nda açlıktan dolayı şu ana kadar 63 mültecinin yaşamını yitirdiği kaydediliyor.

Mesaj Gönder

Daha Fazla İçerik