İlim Ahlak Hareket

Ara
Close this search box.

Viranşehir’de “Ümmeti Uyandıran Şehid: Hasan el-Bennâ” Konferansı

Davet ve Kardeşlik Vakfımızın Başkanı Dr. Maruf Çelik’in sunumunu yaptığı “Ümmeti Uyandıran Şehir Hasan el-Bennâ” konferansı Viranşehir Derneği konferans salonunda gerçekleşti. Katılımın yoğun olduğu Konferans Kur’an tilaveti ile başladı.

Kısa bir açılış konuşması yapan Viranşehir Derneği Başkanı Murat Karadaş “Şehadetinin 70. seneyi devriyesinde kurulduğu günden bugüne tüm dünyayı etkisi altına alan Müslüman Kardeşler cemiyetinin kurucusu Üstat Hasan el-Bennâ’yı rahmetle yad ediyoruz.” dedikten sonra Hasan el-Bennâ’nın birkaç sözüne değinerek konuşmasını bitirdi.

Maruf Çelik hocamız konuşmasına; Müslüman Kardeşler hareketinin davet metodolojisini anlatarak şöyle devam etti: “Hasan el-Bennâ Müslüman Kardeşler cemiyetini on temel/rükün üzerine kurmuş ve net bir metot oluşturmuştur. Bu on rükün şunlardır: Fehm/İslam’ı anlamak, ihlâs, amel, cihat, fedakârlık, itaat, sebat, tecerrüt/adanmışlık, kardeşlik ve güven. Hasan el-Bennâ ile meşhur bir söylem vardır: Hasan el-Bennâ’ya neden kitap yazmıyorsun, diye sorulmuş ve kendisi, ‘ben kitap yazmıyorum, insan yetiştiriyorum’ diye cevap vermiştir. Aslında İmam el Benna’nın iyi düzeyde kitap yazdığını da görmekteyiz. Risaleler kitabı El-Bennâ’nın kültürel mirası içerisinde 15. kitap olarak nitelendirilmektedir. El-Bennâ değişimin fertten başlaması gerektiğini ve bunun temel yönteminin terbiye/eğitim ve kalbe dokunmak olduğunu ifade ediyor. Değişimin başlangıç noktası gönül olmalıdır. Allah tanımak insanın kalbine bahşedildiği zaman artık o kalp donuk, silik ve hareketsiz duramaz. Artık o kalp halden hale girer, dönüşüme tabi olur. O dönüştükçe fert ve toplum dönüşür. Kalp çalıştıkça fert de çalışacak, aile çalışacak ve toplum çalışacak ve değişecektir. Burada dönüşümün başlangıç noktası yüce Allah’ı tanımaktır. İmam el-Bennâ, Müslüman Kardeşlerin hedefini ifade ederken şunu söyler: “Müslüman Kardeşlerin temel hedefi gerçek İslam öğretileriyle yetişmiş ve hayatının tüm alanlarını İslam boyasıyla boyamış bir nesil yetiştirmektir.” El-Bennâ bu değişimin silah gücüyle veya başka bir baskıcı ve doğal olmayan sistemle değil, gönüllü olarak ve zorlamalara başvurulmadan gerçekleşmesi gerektiğini ifade ediyor. Keza bu değişimin aşamalı ve sabırla olması gerektiğini vurgular ve işi aceleye getirip meyveyi erken koparmaya çalışanlara ciddi eleştiride bulunuyor: “Yol ve yöntem bellidir. Ben bu yöntemi Resûlullah’ı (sav) sünnetinden öğrendim. Bunda ben içtihat edemem ve bu yöntemi değiştiremem. Ama siz yolun uzak olduğunu iddia ediyorsanız yapmanız gereken şey çabalarınızı arttırmaktır.” Bizim yolu kısaltmaya kesinlikle hakkınız yok.” Konferans çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.

Mesaj Gönder

Daha Fazla İçerik