İlim Ahlak Hareket

Ara
Close this search box.

Bugün Hasan El-Benna`nın Şehadetinin 66. Yıldönümü

Bugün Hasan El-Benna’nın Şehadetinin 66. Yıldönümü

İslam âleminin en etkin isimlerinden, Müslüman Kardeşler hareketinin kurucusu Hasan el Benna 1949 senesinde bugün şehit edildi. Temellerini attığı ve İslam âleminde derin izler bırakan Müslüman Kardeşler hareketi ise Mübarek sonrası Mısır’da iktidar oldu ve yeniden darbeyle iktidardan uzaklaştırıldı. Ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hapsedildi.

Müslüman Kardeşler’in kurucusu büyük İslam âlimi ve mücahidi Hasan el Benna 12 Şubat 1949’da Kahire’nin en büyük caddelerinden birinde arabası durdurularak polisler tarafından kurşunlandı.

Kaldırıldığı hastanede bilinçli olarak müdahale edilmeyerek kan kaybından ölmesi beklendi. Hasan el Benna’nın ölmesini başta Kral Faruk olmak üzere İngilizler ve Yahudiler çok istiyorlardı.

Hareketin kurucusu Hasna el Benna anılarında Müslüman Kardeşleri şu şekilde tasvir etmektedir:

“Müslüman Kardeşler hareketi, hareketini selefî bir mesaj, Sünnî bir yöntem, tasavvufî bir hakikat, siyasal bir örgüt, atletik bir grup, bilimsel ve kültürel bir bağ, ekonomik bir girişim ve toplumsal bir fikir olarak tanımlamış ve bu hareketin Sünnî, gelenekçi ve reformcu düşüncedeki en aktif unsurların mirasçısı ve icracısı olduğunu ilan etmiştir,”

Hasan el Benna’nın temellerini attığı Müslüman Kardeşler hareketi geleneksel Sünnî düşüncenin üzerine bina edilmiş ve bina edildiği temele karşı eleştirel bir tutum izlemiştir. Diğer taraftan Müslüman Kardeşler günlük sorunları somut ve pratik çözümler üreten, ancak bu arada Müslümanları da var olan sistemle barıştıran ara İslami mekanizmaları oluşturmayı amaçlamıştır.

Son iki yılda uzun bir zamandır Müslüman Arap halklarını baskı ve otoriteyle yöneten diktatörler devrilmeye başladı. Diktatörlerin devrilmesinden sonra Tunus, Mısır ve Fas gibi kuzey Afrika ülkelerinde Müslüman Kardeşler veya onun geleneğinden gelen hareketler seçimleri kazanarak iktidarın en önemli adayı haline geldiler.

Şüphesiz Müslüman Kardeşlerin alternatifsiz olmalarında en büyük etken Müslüman duyarlılığını geniş halk tabanlarında tutarak anlayışını sabırla devam ettirilmesiydi. Bir köy öğretmeni tarafından kurulan Müslüman kardeşlerin bu başarısında en büyük pay hareketin kurucusu Hasan el Benna’ya aittir. Hasan el Benna’nın otobiyografisini yazdığı “Dava ve Davetçinin Hatıraları” isimli eseri hareketin nasıl bir ortamda doğup geliştiğini anlatan önemli bir kaynaktır. Bu eserde Hasan el Benna’nın kişiliği, ruh dünyası, dini ve geleneksel konulardaki farklı tutumu, bir hareket önderi olarak hayat tarzı İslam dünyasını en fazla etkileyen kişi olmasını izah eder.

Mısırın içerisinde bulunmuş olduğu karanlık dehlizinde hayatıyla Müslümanları hep aydınlatan ve bu uğurda canını bile hiçe sayan aziz şehidimiz Üstat Hasan El Benna bugün dahi onun hem hayatı hem eserleri yine Müslümanların hayatlarında aydınlatıcı özelliğini koruyor ve hep koruyacaktır.

İçerisinde bulunmuş olduğu dönemde kendi ülkesinin batı ve batı zihniyetli insanların sömürü ve dikta yönetimine karşı mücadele ruhunu hayatında hep yaşamış ve etrafına bunu yayarak bir İslami hareketin nasıl olduğunu ve nasıl yaşandığını göstermiştir.

Üstad’ın çaba ve gayretleri sadece Allah adına ve Allah için olması onu önder bir şahsiyet kılmıştır. Tebliğ ve davetleri Müslümanlar tarafından kabul görmüş etrafında ki kişi sayısı gün geçtikçe çoğalmıştı, onun önderliğinde Müslümanlar aydınlanıyor bilinçleniyor ve rejim tarafından sömürüldüğünü anlıyorlardı. Mısırın baskıcı ve dikta rejimine karşı başlatmış olduğu ıslah hareketine her taraftan katılımlar oluyor ihvan hareketi gün geçtikçe daha da büyüyordu. Hatta Mısır’ın gündemi hep Hasan El Benna ve İhvan hareketi olmuş herkesin dilinde konuşuluyordu.

Bunu gören Mısır’ın cunta yönetimi İhvanın yayılmasından korkuyordu ve onu durdurmak için türlü türlü entrikalar yapıyorlardı, her adımı izler onu her zaman takip altında tutarlardı. Ama kendisi bunlardan ne korkmuş nede yılmış idi kendi görev ve sorumluluğunun bilincindeydi. Hep o İslamsızlığın vermiş olduğu hastalığı halka anlatıyor bunun reçetesini halka sunuyordu, reçetenin de sadece kuran olduğunu anlatıyordu. Gerek hareket içinde Kuran ve Sünnet çizgisi  gerek hayatı içindeki ibadet aşkı onu zaferden zafere sürüklüyordu Onun Allah’a olan bağlılığı ve duruşu bugün İslami hareketlere hep öncü olmuştur. İslami davette Hasan El Benna’nın hayatı ve mücadelesi hep Müslümanlara konu olmuştur.

Müslümanlar davet ettiği muhataplarına üstadın hayatını örnek gösterilerek ve eserlerinden alıntı yapılarak davetlerini gerçekleştiriyor. Şehid Hasan El Benna İslami hareketin sadece kitaplarda var olmadığını göstermiş ve İslami hareketin ne denli gerekli olduğunu göstermiştir. Ardında gelen nice kişiler davasını devam ettirmiş ve hareketin daha ileriye gitmesi için onlarda nice çabalar sarf etmiştir. Bunlardan Seyyid Kutup en güzel örneğidir, tevhid mücadelesi ve hareket şekli ile milyonlarca kişileri Allah’a ulaştırma da vesilesi olmuştur Hasan EL BENNA  karanlık mısır içerisinde İhvanul Muslimin Hareketini kurmuş bu hareket içinde nice şahsiyetlerin yetişmesine vesile olmuştur. Seyyid Kutup Abdulkadir Üdeh, Muhammed Kutup, Zeynep Gazali gibiler ihvanın yetiştirmiş olduğu İslam şahsiyetleridir.

İhvanul Muslimin şu anda değişik bir çok ülkede İhvanul Muslimin hareketi oluşturmuş ve bu hareketler devam etmektedir.Bazıları metod olarak eksen kayması yapmış bazısı ise hala Metod çizgisinde varlığını sürdürmektedir. 12 Şubat 1949 İmam Hasan El-Benna  dönemin İçişleri Bakanlığı’nın tertip ettiği bir suikastla Hasan El-Benna ve damadı Abdulkerim Mansur taksiye binmeye çalışırlarken üzerlerine ateş açılması sonucu Abdulkerim Mansur’un ağır şekilde yaralandığı Hasan El-Benna’nın ise yarasının hafif olduğu ancak Kasrul Ayni’ye nakledildiğinde hiçbir doktorun kendisiyle ilgilenmemesi sebebiyle 3 saat boyunca kan kaybederek gece yarısında şehid edildi. Tekrardan Aziz Şehidimiz Üstat Hasan el-Benna’yı Rahmetle anıyoruz Aziz şehidimize Allah tan rahmet diliyoruz.

Mesaj Gönder

Daha Fazla İçerik