Şanlıurfa | Vakfımızın Şanlıurfa temsilciliği Ruha-Der, “Toplumda Ahlaki Yozlaşma” konulu seminer gerçekleştirdi. Konferansa; Şanlıurfa’nın kanaat önderlerinden aynı zamanda vakfımızın mütevelli heyeti üyesi Salih Turgut hocamız konuşmacı olarak katıldı.

Konferans; medrese öğrencilerimizden M. Şirin Turgut’un Kur’an tilaveti ile başladı. Ahlaki yapımızı anlatan sinevizyon ve akabinde tıp öğrencilerimizden Bilal Soysal’ın okuduğu “Hani Söz Vermiştik” adlı şiir ile devam etti. Seminer Salih Turgut hocamızın sunumuyla devam etti.

Salih Turgut konuşmasından satır başları; Ahlaki zafiyet günümüzde hepimizin ittifak ile şikayetçi olduğumuz bir konudur. Çünkü İşçi işverenden, işveren işçiden, aile fertleri birbirinden, akraba akrabasından, komşu komşusundan… Velhasıl herkes şimdiki toplum/ahlak zaafından şikayetçi. Bunun için bu sıkıntı tedaviye muhtaçtır ve herkesin ahlakın ıslahı konusunda emek sarf etmesi gerekmektedir.

Mü’minler için en iyi ahlak örneği Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’dir. Hz. Aişe Annemiz (r. anha), ” O’nun (sav) ahlakı Kur’an’dı.” der.

Resullullah’ın (sav) bize bir tavsiyesi var: “Bir kavim hidayet üzerindeyken, ancak cedelleşitiği zaman sapıtır.” Biz, cedelleşmeye değil amele önem vermeliyiz. Nitekim imam Hasan el-Benna bu konuda (bu ve benzeri hadislerden yola çıkarak) şunu tavsiye eder: “Siz pratik çalışmaya/amele önem verin, kuru münakaşalara değil. “Pratik amelleri geciktirmeden hemen gerçekleştirmeliyiz. Bunun için aramızda ilk olarak selamı yaygınlaştırmak gerekiyor. Resulullah bunu bize (sav) emretmiştir. Hatta meşhur hadiste: “…Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız!” İkincisi, yine Resullullah’ın (sav) çok kısa bir sözünü hatırlatmakta fayda vardır : “Güzel söz sadakadır.” Sadaka sadece mal vermek değildir. Onun için bir mü’minin güzel sözlü olması lazımdır. Nezaketli bir üsluba sahip olmalıdır. Hatta Resullullah’ın (sav) başka bir hadisinde “Tebessüm etmen de sadakadır.” der. Üçüncü olarak, dua. Dua hem Mü’minlerin silahıdır hem de Mü’minlere bir destektir. Kendimize de tüm dünya Müslümanlarına da dua etmeliyiz. Özellikle mağdur olan Müslümanlara dua etmeliyiz…

Ümitli olmamız gerekiyor, bu Kur’an’nın bize öğrettiği bir ahlaktır. Olumsuz bir durumda hemen ümitsizliğe düşüyoruz, bu bir zaaftır. Bu zaafı da terk etmemiz ve en sonunda ümitli olmamız çok önemlidir.

Müjde olarak şunu ifade edelim, Resullullah (sav)in müjdeleyici çok emirleri vardır. Bir tabi’in diyor ki; Abdullah b. Amr (r.a)’a sordum: “Deniliyor ki Resullullah (sav) müjde veriyor. İstanbul da fethedilecek, Roma da fethedilecek ama hangisi önce olacak?” Abdullah b. Amr şöyle dedi:” Önce İstanbul fethedilecek, ondan sonra Roma fethedilecek.”İslam Tarihi’inin hiçbir döneminde Roma fethedilmemiştir Resulullah (sav) müjde veriyor. İnşallah Roma fethedilecek. Ve inanın biz ümitli olursak, kendimizi İslam’ın ahlakı ile ahlaklandırırsak, Roma da feth olunur Moskova da feth olunur…

Yüce Allah bizi İslam ahlakının tamamını ve bizden razı olduğu şekilde (İslam’ı) temsil etmeyi nasip etsin. İnşallah…