İlim Ahlak Hareket

Ara
Close this search box.

İslam Coğrafyasında Neler Oluyor?

DAVET VE KARDEŞLİK VAKFI MARDİN TEMSİLCİLİĞİ
Li Alema Îslamê Çi Dibe?/İslâm Coğrafyasında Neler Oluyor?/ما ذا يحدث في العالم الاسلامي؟
KONFERANSI DÜZENLEDİ

Davet ve Kardeşlik Vakfı Mardin Temsilciliği, coğrafyamızın içine düşmüş olduğu asırlık krizden çıkış çarelerini de içeren “Li Alema Îslamê Çi Dibe?/İslâm Coğrafyasında Neler Oluyor?/ما ذا يحدث في العالم الاسلامي؟” konulu Konferansı düzenledi.

Vakfın Mardin Temsilcisi Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akbaş’ın açılış konuşmasıyla başlayan ve Mardin Müftülüğü Konferans Salonunda pazar günü akşam saat yedide gerçekleştirilen konferans, Dr. Ahmed Said Havva’nın (Âlim-Said Havva’nın oğlu) konuşmasıyla devam etti. Ardından bölgeyi ve İslâm dünyasındaki İslâmî grup ve cemaatleri yakından tanıyan Nevzat Çiçek (Gazeteci-Yazar) konuşmasını yaptı.

Çok sayıda davetlinin katıldığı konferanstaki konuşmasında İslâm’ın esenlik dini olduğunu belirten Akbaş, bazı kesimlerin İslâm’a zarar vermek düşüncesi ile bazı örgütleri ileri sürüp nifak tohumları serperek olumsuzluklarla İslâm dinini yan yana getirmek istediklerini ifade etti. Bölgemizdeki problemlerden çıkmak için en önemli kavramın “kardeşlik” olduğunu belirten ve çok çalışılması gerektiğinin altını çizen Akbaş, katılımcı ve davetlilere teşekkür etti.

Dr. Ahmed Said Havva konuşmasında İslâm Coğrafyasının kan ve gözyaşlarına boğulduğunu, emperyalist güçlerin yerli işbirlikçileri de devreye sokarak ümmeti çok zor ve kötü bir duruma düşürdüğünü belirttiği konuşmasında “İslâm Toplumlarını Birleştirme Projesi”ni gerçekleştirmek için çaba sarf edilmesi gerektiğini, aşırı derecede bir yozlaşmanın söz konusu olduğunu ve bu yozlaşmaya karşı anlamlı bir direnişin, ümmetin kurtuluşuna vesile olacağını, kendilerinin en büyük problemlerinden birinin İslâm dünyasının lider sıkıntısı çekmesi olduğunu, Batılıların hamaset ve sloganlarla beslenen IŞİD gibi hiçbir gruptan korkmadığını aksine onların emperyalist Batılıların işine yaradığını, çözüm için Müslümanların daha fazla farkındalık/şuurlu olma, siyonistlere dikkat etme, birlik/beraberlikten yana olma ve etkili projelere imza atmaya özen göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Gazeteci-yazar, Nevzat Çiçek ise konuşmasında İslâm dünyasının içinde bulunduğu kötü gidişata değindi. Gelişmiş olan büyük emperyalist ülkelerin-güçlerin İslâm dünyasını, Afrika’yı, Asya’yı sömürdüğünü, bu sömürünün devam etmesi için de bölgede özellikle Müslüman kanı akıttığını, Müslüman halkları birbirine düşürdüğünü ifade etti. Bu yöntemin yeni bir yöntem olmadığını tarihten örneklerle dile getirdi. Kürdistan coğrafyasının da kapitalistlerin bu planlarından payını aldığını, son dönemdeki şiddet olaylarından da bunun anlaşıldığını, insanların birbirine kırdırılarak emperyalistlerin alan kazanmaya çalıştıklarını dile getirdi. Tüm bu oyunlara karşı Müslümanların ve bölge halklarının uyanık olması gerektiğini, mevcut savaşların etnik-ırk-mezhep çatışmaları üzerinden yapılmaya çalışıldığını ifade etti.

İslâm dünyasının kaynaklarının sömürülerek bölge halklarının fakirleştirildiğine yer veren Çiçek, bu savaştan zarar görenlerin sadece bölge halkları olduğunu belirtti. Batılıların ise bunun sefasını sürdüklerini dile getirdi.

Çözüm sürecinin son dönemlerde ivmesini yitirdiğini, bu sürece destek vermek gerektiğini, Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti için bir şans olduğunu, bu sürecin önceden başlatılmaması halinde Türkiye’nin geçen birçok badireyi (Arap Baharı, Gezi Olayları, Kobanî Olayları gibi) atlatamayacağını, bunun devletin resmi raporlarında da yer aldığını belirttiği konuşmasını Demokratik Açılımın/Çözüm Sürecinin ivme kazanarak devam etmesi gerektiğini, yerel unsurların ve dinamiklerin sürecin baltalanmaması için çok çaba sarf etmesi gerektiğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Davet ve Kardeşlik Vakfı, Mardin Temsilciliğini yaklaşık iki yıldır açmış, çalışmalarını uzun bir süreden beridir bölgede devam ettirmektedir. İslâm’ın evrenselliği ve kardeşliğe yaptığı vurguyu ön plana çıkararak çalışmalar yürüten vakıf, Mardin Yenişehir Fuat Yağcı Camii yakınlarındaki merkezinde faaliyetlerini yürütmektedir.

Mesaj Gönder

Daha Fazla İçerik