İlim Ahlak Hareket

Ara
Close this search box.

Sahabenin Dindeki Konumu

Davet ve Kardeşlik Vakfı – Siverek temsilciliğinin bu haftaki salı sohbetinin konusu ” Sahabenin Dindeki Konumu” konulu sohbet oldu.Sohbeti Hacı HATİPOĞLU Hocamız verdi.

HACI HATİPOĞLU HACAMIZIN SOHBETİNDEN NOTLAR

İslama göre İyiyi kötüden ayrıt edebilen bir yaşa gelen, yani erginlik çağına gelmiş, Peygamberimize iman etmiş, Onu bizzat dünya gözüyle görmüş, sohbetinde bulunma şerefinde nail olmuş ve mümin olarak vefat etmiş kimselere sahabe diyoruz.

Peygamberimizden sonra Kur’an-ı Kerimi büyük bir titizlikle cem etmiş (toplamış) Kur’an-ı Kerim ve sünnetin bize ulaşmasını sağlayan kuşaktır. Alimlerimiz Kur’an-ı Kerim ve sünnete yer alan bazı hususların nasıl anlaşılması gerektiği konusunda sahabe bize ışık tutmaktadır.

Allah’ın yanında insanlar içinde en değerli olanlar Peygamberlerdir onlardan sonra da sahabeler gelir.Çünkü sahabeleri hem Kur’an-ı Kerim övmüş hem de Peygamber efendimiz övmüştür.

SAHABENİN PEYGAMBERE OLAN İTAATİ

Peygamberimiz bu konu ile ilgili  bir hadis şerifte şöyle buyurmaktadır: “Onlar, Allah sana neyi emir ettiyse onu yap  biz kesinlikle seninle beraberiz seni  hak olarak bize gönderen Allah’a yemin olsun ki eğer sen bu denizi bize göstersen ve dalsan  biz de seninle birlikte dalarız içimizden tek bir kişi geri kalmaz.”

 EY SAHABEYE DİL UZATANLAR VE ONLARI KÜÇÜK GÖRENLER DİKKAT EDİN!!!

Hacı HATİPOĞLU Hocamız konuşmasında sahabeyi küçük görenler ve onlara dil uzatanlar bilmeliler ki Kur’an-ı Kerim ayetleri ve Hadisler bir çok yerde o güzide sahabileri  övmektedir.

 işte bu konuyla ilgili ayetler

–  İman edip de Allah yolunda hicret ve cihad edenler, (muhacirleri) barındıran ve yardım edenler var ya, işte gerçek müminler onlardır. Onlar için mağfiret ve bol rızık vardır. Enfal 74

–  Fakat Peygamber ve onunla beraber inananlar, mallarıyla, canlarıyla cihad ettiler. İşte bütün hayırlar onlarındır ve onlar kurtuluşa erenlerin kendileridir. Tevbe :88

– Andolsun ki o ağacın altında sana biat ederlerken Allah, o müminlerden razı olmuştur. Kalplerinde olanı bilmiş, onlara güven duygusu vermiş ve onları pek yakın bir fetihle ödüllendirmiştir. Fetih : 18

Bu konuyla ilgili hadisler

-Eshabım hakında Allah’a karşı saygılı olun Allah’tan korkun benden sonra sakın onları hedefe almayın, onları seven beni sevediğinden dolayı sever, onlara kin tutan bana kin tutar, onları üzen beni üzmüş olur, beni üzen Allah’ı üzmüş olur. Kim de Allah’ı incitirse çok geçmez Allah onu cezalandırır.

-Eshabıma sövmeyin onlara dil uzatmayın sizden her hangi bir kişi Uhud Dağı kadar  altın  infak etmiş olsa dahi onların infak ettiği  bir müt (avuç)  hatta yarısı kadar olmaz.

Hocamız ; bu ayet ve hadislerden anlaşılacağı üzere sahabeyi hayırlı yad etmeliyiz ve onları kendi hayatlarımızda örnek bir model seçmeliyiz diyerek sohbetini bitirdi.

Mesaj Gönder

Sorularla ilgili itirazlarınızı formun açıklama kısmına yazarak bize iletebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik