Vakfımızın Diyarbakır Temsilciliği Peygamberimiz (sav) anma/anlam etkinlikleri kapsamında “Yürüyen Kur’an Hz. Muhammed (sav)” konulu konferans düzenledi. Konferansa Vakfımızın mütevelli heyet üyesi Araştırmacı Yazar Muhammed Özkılınç hocamız konuşmacı olarak katıldı.

Muhammed Özkılınç hocamız Konferansta şu konulara değindi;

“Bu anma programları bid’attir, diyenler var. Bid’at diyerek Resulü anmamıza kimse engel olmasın. Onu en doğru şekilde anmamız/anlamamız gerekir. Sanat adına birçok etkinlik yapılıp sanatçılar anılıyor. Resûlullah’ı model alıp onu anmamız mı bid’at oluyor? Herkes, kızlarımız kadınlarımız gençlerimiz kimi idol alıyor, kime özeniyor… Resûlullah’a mı yoksa sanatçılara mı? Ebubekir gibi sadık olmak istiyorum, Ömer (r.anh) gibi cesur olmalıyım, Osman (r.anh) gibi hayâ timsali olmalıyım, Ali (r.anh) gibi kahraman olmalıyım, diyen kaç kişi var. Önderimiz Resûlullah’tır, diyen kaç kişi var?

Resûlullah şöyle der: “Beni ana babanızdan daha çok sevmedikçe iman etmiş olmazsınız. “Hz. Ömer: “Ya Resûlallah seni nefsim hariç her şeyden daha çok seviyorum.” der. Allah Resulü, olmaz ya Ömer nefsinden de çok sevmedikçe iman etmiş olmazsın, der. Hz. Ömer, biraz tefekkür ettikten sonra, Ya Resûlullah şimdi seni nefsimden daha çok seviyorum, der. Resûlullah, ya Ömer şimdi oldu işte, der. Biz de Ömer gibi olabiliyor muyuz? Resûlullah’ı nefsimizden daha çok sevseydik. Ümmet olarak halimiz böyle olur muydu? Silopi böyle olur muydu, Sur böyle olur muydu, Cizre böyle olur muydu, İslam âlemi böyle olur muydu? Yürüyen Kur’an olan Resûlullah’ın öğrettiği gibi İslam’ı anlasaydık, onu öğrettiği gibi yaşasaydık böyle mi olurduk?

Bir âlim, bin hafız yetiştirir. Bu yüzden biz Resûlullah’ın öğrettiği gibi davetçi Rabbani âlimler yetiştirmeliyiz. Yürüyen Kur’an ehlinin sayısını çoğaltmalıyız. Hafız yetiştirmek ne kadar önemli ve elzem ise hıfzedilen Kur’an’ı yaşamak ondan daha elzem ve farzdır. İlim sahibi âlim hafızdan daha önemlidir. Hafız olan âlim ise hepsinden daha üstündür.

Sahabelerin çoğu Resulullah’a sorgu sualsiz itaat ettiler. Resûlullah ne yaptı ise aynısını yaptılar. Soru sormadılar, sorgulamadılar. Hadis üzerinde ümmetin beynini bulandırmak isteyenler ne Resûlullah’ı anlarlar ne de sahabeyi. Sünnet ve hadis üzerinde algı oluşturanlar 1400 yıldır gelen anlayışı anlayamazlar. Onların ilimde esameleri bile yoktur.

Davetçi sahabeler kimi kendilerini örnek aldı? Önderimiz Resûlullah dedi. Biz de bugün bu şiarla yaşamalı ve hayatımıza Resûlullah’ı dâhil etmeliyiz.