İlim Ahlak Hareket

Ara
Close this search box.

“Ümmeti Uyandıran Şehid: Hasan el-Benna” Konferansı/Mardin

“Ümmeti Uyandıran Şehid: Hasan el-Benna” konulu konferansımız yoğun katılım ile gerçekleştirildi. Konferans Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Açılış konuşması ve Hasan el-Benna’nın hayatının anlatıldığı sinevizyon gösteriminden sonra Davet ve Kardeşlik Vakfı Genel Başkanı Dr. Maruf Çelik konuşmalarını yaptılar. Çelik konuşmasına İhvan hareketinin davet metodolojisini anlatarak şöyle devam etti: “Hasan el-Benna İhvan’ı on temel/rükün üzerine kurmuş ve net bir metot oluşturmuştur. Bu on rükün şunlardır: Fehm/İslam’ı anlamak, ihlâs, amel, cihad, fedakârlık, itaat, sebat, tecerrüd/adanmışlık, kardeşlik ve güven.
Hasan el-Benna ile meşhur bir söylem vardır: Hasan el-Benna’ya neden kitap yazmıyorsun, diye sorulmuş ve kendisi, ‘ben kitap yazmıyorum, insan yetiştiriyorum’ diye cevap vermiştir. Aslında İmam el benna’nın iyi düzeyde kitap yazdığını da görmekteyiz. Risaleler kitabı el-Benna’nın kültürel mirası içerisinde 15. kitap olarak nitelendirilmektedir.
El-Benna değişimin fertten başlaması gerektiğini ve bunun temel yönteminin terbiye/eğitim ve kalbe dokunmak olduğunu ifade ediyor. Değişimin başlangıç noktası gönül olmalıdır. Marifetullah, irfan ve yüce Allah’ın bilinmesi insanın kalbine bahşedildiği zaman artık o kalp donuk, silik ve hareketsiz duramaz. Artık o kalp halden hale girer, dönüşüme tabi olur. O dönüştükçe fert ve toplum dönüşür. Kalp çalıştıkça fert de çalışacak, aile çalışacak ve toplum değişecektir. Burada dönüşümün başlangıç noktası yüce Allah’ı tanımaktır. İmam el-Benna, İhvanın hedefini ifade ederken şunu söyler: “İhvan’ın temel hedefi gerçek İslam öğretileriyle yetişmiş ve hayatının tüm alanlarını İslam boyasıyla boyamış bir nesil yetiştirmektir.” 
El-Benna bu değişimin silah gücüyle veya başka bir baskıcı ve doğal olmayan sistemle değil, gönüllü olarak ve zorlamalara başvurulmadan gerçekleşmesi gerektiğini ifade ediyor. Keza bu değişimin aşamalı ve sabırla olması gerektiğini vurgular ve işi aceleye getirip meyveyi erken koparmaya çalışanlara ciddi eleştiride bulunuyor: “Yol ve yöntem bellidir. Ben bu yöntemi Resulullah’ın (s.a.v) sünnetinden öğrendim. Bunda ben ictihad edemem ve bu yöntemi değiştiremem. Ama siz yolun uzak olduğunu iddia ediyorsanız yapmanız gereken şey çabalarınızı arttırmaktır.” Bizim yolu kısaltmaya kesinlikle hakkınız yok.”
Konferansdan sonra katılımcılardan 7 kişiye kura ile Hasan el-Benna’nın Risaleler eseri hediye edilerek program sonlandırıldı.

Mesaj Gönder

Daha Fazla İçerik